Suvestinė redakcija nuo 2020-04-24 iki 2021-01-28
Įsakymas paskelbtas: TAR 2015-07-13, i. k. 2015-11268
LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 32:2015 „DIETISTAS. TEISĖS, PAREIGOS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“ PATVIRTINIMO
2015 m. liepos 2 d. Nr. V-825
Vilnius
1. T v i r t i n u Lietuvos medicinos normą MN 32:2015 „Dietistas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama).
2. P r i p a ž į s t u netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1998 m. gruodžio 22 d. įsakymą Nr. 762 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:1998 „Dietistas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministro 2015 m. liepos 2 d.
įsakymu Nr. V-852
LIETUVOS MEDICINOS NORMA MN 32:2015
DIETISTAS
Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė
I SKYRIUS
TAIKYMO SRITIS
1. Ši Lietuvos medicinos norma nustato dietisto veiklos sritis, teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę.
II SKYRIUS
NUORODOS
Neteko galios nuo 2020-04-24
Skyriaus pakeitimai:
Nr. V -960, 2020-04-22, paskelbta TAR 2020-04-23, i. k. 2020-08510
III SKYRIUS
TERMINAI IR JŲ APIBRĖŽTYS
4. Šioje Lietuvos medicinos normoje vartojami terminai ir jų apibrėžtys:
4.2. Dietisto praktika – teisės aktų reglamentuotos dietisto pagal įgytą profesinę kvalifikaciją ir nustatytą kompetenciją teikiamos dietisto paslaugos.
4.3. Maitinimo priežiūra – asmens ar jų grupės maitinimo stebėjimas, dirbtinio maitinimo koregavimas, atsižvelgiant į asmens maistinių medžiagų poreikius ir (arba) klinikinę būklę.
4.4. Maitinimosi priežiūra – asmens maitinimosi stebėjimas ir dietos koregavimas, atsižvelgiant į jo maistinių medžiagų poreikius ir klinikinę būklę.
IV SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
5. Dietisto profesinė kvalifikacija įgyjama aukštojoje mokykloje baigus dietetikos studijų programą. Užsienyje įgyta dietisto profesinė kvalifikacija pripažįstama Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
51. Įgijusiais dietisto profesinę kvalifikaciją taip pat laikomi asmenys:
51.1. turintys Sovietų Sąjungos mokymo įstaigų diplomus, išduotus asmenims, pradėjusiems studijas tos šalies medicinos mokyklose iki 1990 m. kovo 11 d., patvirtinančius, kad suteikta medicinos sesers, vaikų įstaigų medicinos sesers, medicinos felčerio, felčerio, akušerio, medicinos felčerio laboranto, sanitarijos felčerio kvalifikacija, ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos centro išduotus pažymėjimus, liudijančius, kad pabaigta ne trumpesnė kaip 144 val. trukmės arba Dietinio gydymo organizavimo, dietologijos, dietoterapijos ir dietinio maisto paruošimo technologijos, arba Dietisto kvalifikacijos, arba Dietologijos medicinos seserų tobulinimosi kursų programa, arba pažymėjimus, liudijančius kad Respublikiniuose medicinos darbuotojų kvalifikacijos kėlimo kursuose pabaigta ne trumpesnė kaip 192 val. trukmės arba Vaikų gydymo-profilaktikos įstaigų dietinių medicinos seserų, arba Dietinių medicinos seserų specializacijos ir tobulinimosi kursų programa, ir turintys ne mažesnę kaip trejų metų dietisto darbo patirtį Lietuvoje;
51.2. turintys Lietuvos Respublikos aukštesniųjų medicinos mokyklų išduotus diplomus, patvirtinančius, kad suteikta medicinos sesers, vaikų įstaigų medicinos sesers, medicinos felčerio, felčerio, medicinos brolio, akušerio, sanitarijos felčerio profesinė kvalifikacija, ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos centro išduotus pažymėjimus, liudijančius, kad pabaigta ne trumpesnė kaip 144 val. trukmės arba Dietinio gydymo organizavimo, dietologijos, dietoterapijos ir dietinio maisto paruošimo technologijos, arba Dietisto kvalifikacijos, arba Dietologijos medicinos seserų tobulinimosi kursų programa, arba pažymėjimus, liudijančius kad Respublikiniuose medicinos darbuotojų kvalifikacijos kėlimo kursuose pabaigta ne trumpesnė kaip 192 val. trukmės arba Vaikų gydymo - profilaktikos įstaigų dietinių medicinos seserų, arba Dietinių medicinos seserų specializacijos ir tobulinimosi kursų programa, ir turintys ne mažesnę kaip trejų metų dietisto darbo patirtį Lietuvoje;
51.3. turintys Lietuvos Respublikos aukštųjų mokyklų išduotus diplomus, patvirtinančius, kad suteikta bendrosios praktikos slaugytojo, slaugytojo, bendruomenės slaugytojo, akušerio profesinė kvalifikacija, ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centro išduotus pažymėjimus, liudijančius, kad pabaigta ne trumpesnė kaip 144 val. trukmės arba Dietinio gydymo organizavimo, dietologijos, dietoterapijos ir dietinio maisto paruošimo technologijos, arba Dietisto kvalifikacijos, arba Dietologijos medicinos seserų tobulinimosi kursų programa.
Papildyta punktu:
Nr. V -960, 2020-04-22, paskelbta TAR 2020-04-23, i. k. 2020-08510
6. Teisę verstis dietisto praktika turi:
6.1. asmenys, Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka įgiję dietisto profesinę kvalifikaciją.
6.2. Neteko galios nuo 2020-01-01
Punkto naikinimas:
Nr. V-1525, 2019-12-30, paskelbta TAR 2019-12-31, i. k. 2019-21744
7. Dietistas verčiasi dietisto praktika įstaigose, turinčiose įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją teikti dietisto praktikos paslaugas ir (ar) kitas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurias pagal teisės aktų reikalavimus kartu su kitais asmens sveikatos priežiūros specialistais turi teisę teikti ir dietistas.
Punkto pakeitimai:
Nr. V -960, 2020-04-22, paskelbta TAR 2020-04-23, i. k. 2020-08510
V SKYRIUS
TEISĖS
9. Dietistas turi teisę:
9.3. gauti darbui būtiną informaciją apie asmenis, maisto produktus, norminius dokumentus, susijusius su maitinimu ir maitinimusi bei higienos reikalavimais;
9.4. teikti pasiūlymus įstaigos administracijai dėl darbo sąlygų gerinimo dietetikos tarnybos ir maisto tvarkymo skyriaus paslaugų kokybei užtikrinti;
9.5. atsisakyti teikti dietisto paslaugas, jeigu tai prieštarauja profesinės etikos principams arba gali sukelti realų pavojų paciento ar dietisto gyvybei, išskyrus atvejus, kai teikiama pirmoji medicinos pagalba;
9.8. dalyvauti pasitarimuose, mokslinėse praktinėse konferencijose, seminaruose ir kituose kvalifikacijos tobulinimo renginiuose;
9.9. dalyvauti mokslinėje tiriamojoje ir pedagoginėje veikloje, kuriant ir diegiant naujas dietetikos technologijas;
VI SKYRIUS
PAREIGOS
10. Dietistas privalo:
10.4. tvarkyti dokumentaciją ir teikti statistikos ir kitus privalomosios atskaitomybės duomenis Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
10.5. pagal savo kompetenciją ir įstaigos, kurioje dirba reikalavimus imtis priemonių, kad iš tiekėjų nebūtų priimami teisės aktais nustatytų reikalavimų neatitinkantys maisto produktai, nerealizuojami nekokybiški produktai ir patiekalai, o darbuotojai, dirbantys su maisto produktais, laikytųsi higienos reikalavimų;
10.9. pagal kompetenciją pastebėjęs kito sveikatos priežiūros specialisto padarytą klaidą, nedelsdamas informuoti tą klaidą padariusį asmenį ir, jei būtina, jo tiesioginį vadovą;
10.10. teikti informaciją apie asmens ar jų grupės sveikatą Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka;
VII SKYRIUS
KOMPETENCIJA
11. Dietisto kompetenciją sudaro žinios, gebėjimai ir įgūdžiai, kuriuos jis įgyja profesinę kvalifikaciją suteikiančių studijų metu bei nuolat tobulindamas įgytą profesinę kvalifikaciją, atsižvelgdamas į nuolatinę dietetikos mokslo ir praktikos pažangą.
12. Dietistas turi žinoti:
12.1. Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Sąjungos ir nacionalines sveikatos politikos nuostatas;
12.7. žmogaus organizmo sandarą, organų bei organų sistemų funkcijas, žmogaus organizmo anatominius, fiziologinius, genetinius, biocheminius ypatumus įvairiais amžiaus tarpsniais;
12.9. dažniausiai pasitaikančių ligų simptomus, plitimo būdus ir galimas komplikacijas, ryšį tarp asmens, aplinkos ir maisto;
13. Dietistas turi išmanyti:
13.1. socialinių, kultūrinių, ekonominių, istorinių ir (ar) politinių veiksnių įtaką žmogaus sveikatai;
14. Dietistas turi mokėti ir gebėti:
14.1. atpažinti ir įvertinti asmens, asmenų grupės ar bendruomenės gyvybinius poreikius ir nustatyti jų pasirūpinimo savimi galimybes;
14.4. parengti ilgalaikį maitinimosi stebėsenos planą, asmens ar jų grupės valgiaraščius bei technologines korteles;
14.5. taikyti rizikos veiksnių analizės bei svarbių valdymo taškų sistemos ir geros higienos praktikos reikalavimus maisto tvarkymo skyriuje;
14.8. tikrinti dietinių patiekalų gamybą, jų kokybę, maisto tvarkymo skyriaus higienos reikalavimų vykdymą;
14.9. mokyti ir konsultuoti asmenis ar jų grupes tinkamo maitinimosi klausimais, paaiškinti apie maisto pasirinkimo padarinius sveikatai;
VIII SKYRIUS
ATSAKOMYBĖ
Pakeitimai:
1.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas
Nr. V-1137, 2016-10-03, paskelbta TAR 2016-10-10, i. k. 2016-24875
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. liepos 2 d. įsakymo Nr. V-825 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:2015 „Dietistas. teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“ pakeitimo
2.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas
Nr. V-1525, 2019-12-30, paskelbta TAR 2019-12-31, i. k. 2019-21744
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. liepos 2 d. įsakymo Nr. V-825 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:2015 „Dietistas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“ pakeitimo
3.
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Įsakymas
Nr. V -960, 2020-04-22, paskelbta TAR 2020-04-23, i. k. 2020-08510
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. liepos 2 d. įsakymo Nr. V-825 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 32:2015 „Dietistas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ patvirtinimo“ pakeitimo